viernes, 28 de noviembre de 2008

NOTICIAS SOBRE L' EXAMEN DEL 2/XII (4 at. ESO)

De cara a l'examen del pròxim dimarts, 2 de desembre, recordeu:

Temes que caldrà estudiar:
- l'Espanya del segle XVIII (Guerra de Successió, Reformisme il·lustrat, etc.)
- la Independència dels EEUU (guerra i revolució política).
- El mapa polític d'Espanya: províncies, capitals de província i comunitats autònomes.

Estructura de l'examen:
- 2 textos amb tres preguntes cadascun.
- El mapa polític d'Espanya.

Qualsevol dubte pot ser atesa en aquest mateix blog. Espere les vostres consultes.
Bon cap de setmana.

11 comentarios:

pedro 4a dijo...

en el examen del mapa politico de españa hay que saberse las capitales de las provincias?

la nota del mapa esta integrada en la del examen?

que eran los decretos de nueva planta?

Ana García dijo...

Estan completes aquestes definicions?

Nova Planta: els decrets de nova planta van ser una reforma que va suposar l'abolició dels furs dels territoris de la corona d'Aragó

Pactes de Família: acords diplomàtics entre Espanaya i França. Es denominaren de família perque el rei d'Espanya era d'origen francés.

Unknown dijo...

Soc Lucía de 4tA

A l'examen del mapa polític, el podem fer en castellà?

Anónimo dijo...

exactament que es la republica federal??

Unknown dijo...

Soc Irene 4ºA
Que él la republica presidencialista?

soniia dijo...

la Pau d'ustrech és: una consequència que va tenis la guerra de succesió, amb els decrets de nova plantai el canvi de dinastia.

TOMPEREZ dijo...

Per fi us heu animat!
Anem per parts:
- el mapa polític d'Espanya: cal saber-se el nom de les províncies, els seus capitals i el nom i capital de totes les comunitats (i ciutats autònomes) d'Espanya. L'examen cal fer-lo en valencià. L'examen sobre el mapa, encara que ho fem al mateix temps, tindrà una nota diferenciada. Recordeu que, a més, cada error serà penalitzat amb un encert menys.

Sobre els conceptes:
- Decrets de Nova Planta (1707): Van ser les lleis que, després de la derrota dels regnes de la Corona d'Aragó, que havien donat suport a l'aspirant austríac al tron d'Espanya, enfront de les tropes borbòniques de Felipe de Anjou, es van imposar en els territoris d'Aragó, València, Catalunya i Balears. Suposaran l'abolició dels furs (lleis) i institucions d'autogovern d'aquests territoris, que quedaran assimilats a les lleis de Castella (castellanització). Se'ls imposa com càstig per haver-se rebel·lat durant la guerra de succesió (1701-1713), però també perquè el rei pretén establir les mateixes lleis en tota Espanya (uniformització legal). Aquests decrets suposaran, a més, un reforçament del poder de la Corona, que nomenarà a les autoritats militars, judicials i municipals directament, així com l'establiment del castellà com llengua oficial en aquests regnes. Finalment, totes les persones del regne podran ocupar càrrec en qualsevol província d'Espanya (abans només podien ocupar-lo en les seues "regnes" respectius). -

Sobre els Pactes de família: afig al que assenyales que es van signar tres d'aquests pactes i que pretenien, en virtut del parentiu que unia a ambdues monarquies, reforçar militar i diplomàticament als borbons espanyols i francesos enfront dels seus enemics a Europa (G. Bretanya, Holanda i Àustria, sobretot).

- Sobre la República federeal: es tracta d'una forma de govern i d'estat en la qual el poder emana del poble o la nació (sobirania nacional), però, a més, els estats o territoris que componen el país (o estat) conserven part del poder i disposen d'institucions d'autogovern i comnpetencias legislatives.

- Sobre la República presidencialista: es tracta d'un sistema de govern republicà en el qual la constitució atorga al president el poder executiu i la capacitat per a designar als membres del govern.

Totes aquestes intervencions seran convenientment gratificades, per rigorós ordre d'arribada.

TOMPEREZ dijo...

La Pau de Utrecht (1713) és el nom del tractat de pau que van signar Espanya i G. Bretanya per a posar fi a la Guerra de successió a la Corona espanyola (1701-1713). En virtut d'aquest tractat Espanya perdia el seu imperi a Europa (països Baixos, Itàlia, etc.) i cedia a Gran Bretanya el Penyal de Gibraltar i Menorca.

soniia dijo...

al examen de dema, entra també la revolució francesa? o solament les formes de govern?

eric dijo...

hi ha que saber quin es JorGe III?

TOMPEREZ dijo...

La Revolució Francesa encara la estem estudiant, doncs no entra per a l'examen...encara.

Eric: si ja saps qui era George III! el rei anglés que governada G. Bratanya a l'inici de la Guerra d'independència dels EEUU...

Ja no conestaré més preguntes ni comentaris o dubtes. Són les 9.12 i tinc que sopar!

Feu l'últim esforç i demà ens vorem a les 8 en punt. Bona nit i bon profit!