lunes, 1 de diciembre de 2008

RESPUESTAS A LAS DUDAS PLANTEDAS SOBRE EL EXAMEN...

Per fi us heu animat!

Anem per parts:

- el mapa polític d'Espanya: cal saber-se el nom de les províncies, els seus capitals i el nom i capital de totes les comunitats (i ciutats autònomes) d'Espanya. L'examen cal fer-lo en valencià. L'examen sobre el mapa, encara que ho fem al mateix temps, tindrà una nota diferenciada. Recordeu que, a més, cada error serà penalitzat amb un encert menys.

Sobre els conceptes:

- Decrets de Nova Planta (1707): Van ser les lleis que, després de la derrota dels regnes de la Corona d'Aragó, que havien donat suport a l'aspirant austríac al tron d'Espanya, enfront de les tropes borbòniques de Felipe de Anjou, es van imposar en els territoris d'Aragó, València, Catalunya i Balears. Suposaran l'abolició dels furs (lleis) i institucions d'autogovern d'aquests territoris, que quedaran assimilats a les lleis de Castella (castellanització). Se'ls imposa com càstig per haver-se rebel·lat durant la guerra de succesió (1701-1713), però també perquè el rei pretén establir les mateixes lleis en tota Espanya (uniformització legal). Aquests decrets suposaran, a més, un reforçament del poder de la Corona, que nomenarà a les autoritats militars, judicials i municipals directament, així com l'establiment del castellà com llengua oficial en aquests regnes. Finalment, totes les persones del regne podran ocupar càrrec en qualsevol província d'Espanya (abans només podien ocupar-lo en les seues "regnes" respectius). -

- Sobre els Pactes de família: afig al que assenyales que es van signar tres d'aquests pactes i que pretenien, en virtut del parentiu que unia a ambdues monarquies, reforçar militar i diplomàticament als borbons espanyols i francesos enfront dels seus enemics a Europa (G. Bretanya, Holanda i Àustria, sobretot).

- Sobre la República federal: es tracta d'una forma de govern i d'estat en la qual el poder emana del poble o la nació (sobirania nacional), però, a més, els estats o territoris que componen el país (o estat) conserven part del poder i disposen d'institucions d'autogovern i comnpetencias legislatives.

- Sobre la República presidencialista: es tracta d'un sistema de govern republicà en el qual la constitució atorga al president el poder executiu i la capacitat per a designar als membres del govern.

- La Pau de Utrecht (1713) és el nom del tractat de pau que van signar Espanya i G. Bretanya per a posar fi a la Guerra de successió a la Corona espanyola (1701-1713). En virtut d'aquest tractat Espanya perdia el seu imperi a Europa (països Baixos, Itàlia, etc.) i cedia a Gran Bretanya el Penyal de Gibraltar i Menorca.

Totes aquestes intervencions seran convenientment gratificades, per rigorós ordre d'arribada.

10 comentarios:

marina dijo...

Tomàs, a l'examen de demà, eixiràn les reformes il·lustrades, o només cal mencionarles?
Marina i Paula 4A

TOMPEREZ dijo...

El reformisme il.lustrat a Espanya forma part del tema...Espanya al segle XVIII (tant les reformes adoptades pel canvi de dinastia com les dutes a terme durant el regnat de Carles III).
Aquest ha estat l'últim comentari que conteste.
Bona nit.

Borja Pardo dijo...

Tomás soy Borja Pardo Iglesias de 1º BAT A, tengo una pequeña duda:
Cuando en la Unificación Italiana se hable de que hay varios proyectos de unificación, ¿Cómo es posible que sea una Federación presidida por el Papa, una República democrática, social y laica y una Monarquía constitucional unificafa por el Reino de Piamonte?
¿Que son los tres proyectos?
Gracias

Adrián Peña dijo...

Hola,
Me gustaria que me aclararas un poco como la Unificación Italiana afecta indirectamente en la Alemana después de la Revolución del 48.
Gracias,

Adrián Peña dijo...

Por cierto soy Adrián Peña Sola
de 1º Bat A.

Santiago dijo...

Si la nobleza era de origen "divina" por que los que la familia real Piamonte-Cerdeña conquisto las tierras del papa, pues según ellos Dios les dio el poder. Supongo que el Papa les recrimino, ya que era lider de la religión extendida y radical en Europa.
Soy Santiago P.F. 1º BAT A

TOMPEREZ dijo...

Saludos a los tres madrugadores:
- Borja: en el proceso de unificación italiana convergen tres proyectos distintos (enumerados por ti), de los cuales hay que destacar el representado por el reino de Piamonte-Cerdeña (la opción de una monarquía liberal y constitucional) y el proyecto republicano y democrático teorizado por Mazzini y liderado por G. Garibaldi. Recuerda que el choque entre ambos proyectos no llega a producirse, sino que Garibaldi "cede" sus derechos de conquista al rey de Piamonte (recuerda la imagen que comentamos en clase). El proyecto de una confederación de estados italianos presidida por el papa católico no llegó a cuajar.
Adrián: la estrategia seguida por Cavour para llevar adelante la unificación de Italia bajo el liderazgo del Piamonte, necesitaba del apoyo de algún gran estado para hacer frente a Austria (potencia ocupante del norte de Italia). Cavour buscará primero la alianza de Prusia, enemiga de Austria y rival en el proceso de unificación de Alemania y, más tarde, el de Francia. Revisa las fechas de ambos procesos y comprobarás los nexos políticos, diplomáticos y miltares que presentan.
- Santiago: en efecto el Papa no se mostró muy contento con que el estado italiano le expropiara sus dominios y redujera su estado al actual Vaticano. De hecho, hasta el año 1929 el Papa no reconoció al nuevo estado de Italia y, hasta entonces, alentó a los católicos a que boicotearan al gobierno de Italia y se negaran a reconocer su autoridad. En todo caso, la nueva Italia no dejará de ser católica por ello; la separación entre la Iglesia y el Estado constituye uno de los pilares de los modernos estados europeos.

Un saludo y recordad que seréis gratificados por riguroso orden de entrada en el blog.

Postdata: estoy preparando el examen, pero no sé si lo tendré listo para comentaros esta noche su estructura; mañana, seguro que sí (aunque no en clase).
Un saludo

Omar dijo...

Tomás soy Omar García de 1º BAT A, me lio un poco con Bismarck ¿Qué papel tiene Bismarck en la unificación Alemana?

TOMPEREZ dijo...

Omar: Bismark es el caciller (presidente del gobierno) prusiano que, junto con el rey Guillermo I, liderará el proceso de unificación. Impulsará las medidas políticas, diplomáticas y militares encaminadas a ese objetivo, sin reparar en gastos ni, sobre todo, en usar la fuerza (la guerra) para culminar su proyecto de unificación. Repasa y lo verás claro.
Un saludo

Ainhoa dijo...

Hola, tengo una duda, pq se le llama primavera de los pueblos a las revoluciones de 1848?
Gracias.