jueves, 10 de diciembre de 2015

LA PRIMERA REVOLUCIÓN INDUSTRIAL: ¿Por qué en Gran Bretaña?


UNA LECTURA:
Els factors que impulsaren la industrialització britànica (model de la PRIMERA REVOLUCIÓN INDUSTRIAL)
              "Examineu la nostra situació, considereu l'avantatge que Déu i la naturalesa ens han donat, i la destinació que se'ns promet. Ens trobem en els confins de l'Europa occidental, en el principal punt d'unió entre el vell i el nou món. Els descobriments de la ciència, els progressos de la navegació, ens han col·locat a menys de deu dies de Nova York. En relació a la nostra població i a la superfície del nostre país, tenim una extensió de costes superior a les de qualsevol altra nació, la qual cosa ens assegura l'hegemonia i la superioritat en el mar. El ferro i el carbó, aqueixos nervis de la producció, ens proporcionen en la gran competició de la indústria un avantatge sobre els nostres rivals. El nostre capital sobrepassa en molt al que ells disposen (...) El nostre caràcter nacional, les institucions lliures que ens administren, la nostra llibertat de pensament i d'acció, una premsa sense cortapises que difon tots els descobriments i tots els avanços de la ciència, es combinen amb els nostres avantatges naturals i físiques per a col·locar-nos al capdavant de les nacions que es beneficien del lliure intercanvi dels seus productes. És llavors aquest el país que se sostraurà de la competència?" 
                 Discurs de Sir Robert Peel al Parlament, 16 de febrer de 1846. 
El anterior  document pot ser aclaridor respecte a per qué la industrialització va començar a Gran Bretanya i no en un altre pais.   

L'esquema fa una clasificació dels diferents factors:

A los factores señalados hay que añadir los avances científicos y tecnológicos, auténticos impulsores de la revolución industrial. Sin las máquinas (la máquina de vapor, en especial) el proceso no habría avanzado a la velocidad en que lo hizo.


No hay comentarios: